
Podfresh Daily #180 – Reddit’in Kurucusu Alexis Ohanian’dan Riverside.FM’e 9.5 Milyon Dolar Yatırım! İlkan Akgül
Podfresh Daily #179 – Podcast Evreninde Neler Oluyor? İlkan Akgül
Podfresh Daily’den 2020’ye Veda podiolab
Abonelik sistemleri ve yazılım sürdürülebilirliği üzerine -Konuk: Mehmet Davut podiolab
Yeni bir Podcast yayına başlamak için en uygun ekipmanları seçmek, tüm teknik ayrıntıların ve bir çok ekipman seçeneğinin arasında hem zorlu hem maliyetli olabilir.
Günümüzde Anchor gibi bazı mobil uygulamalar sayesinde ücretsiz ve çok hızlı bir çekilde podcast yayıncılığına giriş seviyesinde ve ücretsiz olarak başlamak mümkün. Fakat giriş bariyeri düştükçe ve uygulamalar ücretsiz hale geldikçe diğer tarafta ses kalitesi ve içeriğinizin sahipliğinin kendi elinizde olması gibi konularda ödün vermeniz gerektiğini de bilerek hareket etmeli.
Podcast yayınlarının temelinde iyi kalitede ses kaydı elde etmek ve de hikaye anlatımı yatıyor. Sunucunun sesinden tutun da konuklara, arka plan seslere kadar kullanılacak tüm seslerin belirli bir kalite üzerinde, net ve anlaşılır halde olması gerekli. Bu nedenle yen bir yayına başlarken akıllara ilk gelen düşünce ekipman kalitesini arttırdıkça daha iyi ses elde edileceği oluyor. Ancak bu her zaman, her şart altında doğru olmayabilir. Belirli kalitenin üzerine çıktığınızda ekipmanınızla bilrikte, kayıt yaptığınız odanın/mekanın da ses düzeyini kontrol altında tutmak durumundasınız. Dolayısıyla sadece daha iyi ekipman satın almak değil bununla bilrikte ortamı da modifiye etmeniz ve buna da bütçe ayırmanız gerekebilir ki bu da maliyetlerinizi katlayarak arttırmaya başlar. Bu nedenle özellikle podcast yayıncılığına ilk defa başlayacaksanız çok açılmadan ihtiyacınıza uygun bir set kurmanızı tavsiye ederiz. Eğer uzun vadede sürekliliği devam ettirecek ve uzun soluklubir yayın yapacaksanız yayınınız içöin bir miktar yatırım yapmanız ve ücretsiz opsiyonlardan biraz uzaklaşarak uzun süre sizi belirli bir kalitede tutacak ekipmanlar edinmeniz faydalı olur.
Temelde, podcast önceden kaydedilmiş bir ses dosyasının internet üzerinden yayıncı servislere yüklenmesi ve RSS ile dağıtılması prensibine dayanıyor ve bunun için çok basit bir mikrofon ve kayıt cihazı işinizi görebilir. Biz en ucuzunu almasak da temiz ve net ses akydı yapan optimum bir ekipman kurmaya odaklanalım.. Radyo kalitesinde bir yayın elde etmeseniz de arka planda gürültü, hışırtı ve dikkat dağıtıcı bir ses olmadan kayıt yapabilmelisiniz.
Giriş orta seviyede bir çok mikrofon ve ekipman ile bahsettiğimiz bu kayıt kalitesini elde etmeniz mümkün. Biraz da kayıt gerçekleştirdiğiniz ortamın gürültü seviyesini kontrol altında tutarsanız uygun fiyatlı bir ekipmanla, bütçenizi zorlamadan, oldukça iyi seviyede kayıt elde edebilirsiniz.
Ekipman seçimi ve kayıtların çıktısın bir terazinin iki ucu gibi düşünebilirsiniz. Mikrofonun kalitesi düştükçe kayıt sonrası yapmanız gereken düzenleme/prodüksiyon yükü artacaktır. Mikrofon kalitenizi arttırdıkça da kayıt sonrası üzerinize düşecek yük azalmaya başlıyor. Hedefimiz optimum bütçe ile hem kayıt öncesi hem kayıt sonrasında minimum iş yükü çıkaracak bir sistem kurmak.
Bu iki ana kayıt metodu kendi içlerinde kullanacağınız ekipmanklar ve yazılımlara göre kalite anlamında farklılıklar göstereceği gibi nasıl kayıt gerçekleştirdiğiniz kayıt öncesi ve sonrasında da ne kadar emek harcamanız ve kayıt üzerinde ne kadar iş yükü oluşacağını da belirleyecek ana faktördür.
Yazılım temelli podcast kayıtları genellikle ücretsiz veya aylık ücret bazlı ses kayıt yazılımları üzerinden kaydedilen yöntem. Garageband, Audacity, Adobe Audition, Pamela, SKype, Zencastr vb bir sunucu ve misafiri kayıt altına alabileceğiniz ses yazılımları veya sesli/görüntülü konuşma programları vasıtıasıyla gerçekleşir.
En sık kullanılan yazılımlar ücretsiz olmaları sebebiyle Audacity ve GarageBand olurken ücretli uygulamalar arasında da Adobe Audition, ProTools sunduğu farklı ses temizleme pluginleri ve yöntemleri ile podcast yayıncıların en sık tercih ettiği yazılımların başında geliyor. Kayıt yazılımları hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Podcast Yazılımı Seçimi (DAW) yazımıza göz atabilirsiniz.
Yazılım temelli kayıt tekniğinde en büyük sorun yazılım hataları, elektrik kesintileri, binanızda topraklama yoksa kaydınızın arka planında oluşabilecek statik elektrik sesi veya bilgisayarınızda oluşabilecek hata ve çökmeler nedeniyle kaydınızı kaybetmeye kadar gidebilen problemler olabilir.
Düşünsenize hayatınızın röportajını yakaladığınız gün tam kaydınızı bitirip ses dosyasını kaydeti seçtiğiniz an bilgisayarınızın çöktüğünü ve tüm kaydın yokolduğunu. Hem kendi başımıza geldiği hem de bir çok podcast yayıncısının en az bir defa karşılaştığı bu gibi durumlar yıkıcı olabilir. Bu nedenle tek başına bilgisayarınız veya yazılımınıza güvenmeniz çok mümkün değil.
Olası yazılım hatalarını minimize etmenin en garanti yöntemlerinden biri harici bir ses kayıt cihazı kullanmak. Hele Zoom h4n veya üzeri H5, H6 gibi profesyonel olarak ses kaydı için tasarlanmış bir donanım kullanıyorsanız kolay kolay kaydınızı kaybetme riski taşımadan güvenle kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. üstelik bilgisayarınızdan bağımsız ve mobil olarak da dilediğiniz yerde kullanabileceğiniz şekilde.
Ha Geldi Ha Gelecek’in iki farklı kayıt seansında yaşadığımız önemli kayıplar sonrası hybrid bir modele geçtik. Aynı anda hem bilgisayarımıza Adobe Audition ile kayıt gerçekleştirirken bir yandan da aynı ses dosyalarını kullandığımız Zoom H6n Kayıt cihazına da kaydederek eş zamanlı bir yedek dosya hazırladık. Böylece herhngi bir dosya veya yazılımsal hatada diğer kaydımız yedek olarak hayat kurtarıcımız oldu. Eğer bizim gibi takıntılı ve garantici iseniz bu da bir yöntem olarak düşünülebilir.
Podcast kayıtlarında en sık kullanılan mikrofon türü USB ve XLR yani analog tip denilen mikrofonlar. USB mikrofonlar bilgisayara direk bağlanabildiği için ekstra arayüze ihtiyaç duymadan bir bilgisayar ve bir mikrofon ile kayıt yapabilmeye imkan tanıyor. Bu nedenle podcast yayıncıları arasında USB mikrofon kullanımı oldukça yoğun. Giriş seviyesi modellerden, masa üstü modellere, kulaklıklı mikrofonlara, profesyonel mikrofonlara kadar bir çok farklı USB Mikrofon mevcut piyasada.
USB mikrofonun avantajı hemen bilgisayarınıza takıp başka bir ekipmana ihtiyaç duymadan kayıt yapmaya başlayabilmeniz. Aynı zamanda yanınızda taşıyarak dilediğiniz bilgisayar üzerinde de kullanabilirsiniz mikrofonunuzu. Ancak bu hızın ve esnekliğin yanında kimi dezavantajları da mevcut.
– USB mikrofonların çalışma prensibi analog sesi dijitale çevirmek olduğu için daha kayıt aşamasında otomatik olarak bir kayıp sözkonusu kayıtlarda. Özellikle giriş seviyesi mikrofonlarda bu kaybı duymanız daha kolay. Ucuz malzeme ile yapıldıkları için hassasiyetleri ve içlerindeki pre-amp’leri nispeten daha düşük kalitelidir orta ve yüksek seviye mikrofonlara oranla. Burdaki kaybı, kayıt yapacağınız ortamın gürültü seviyesini kontrol altında tutarak ve de kaydınızı daha sonra bir ses düzenleme programında düzenleyerek bir nebze toparlamanız mümkün.
– USB mikrofonlar bilgisayara göre değişmekle birlikte zaman zaman ses kaydınızda statik bir elektrik sesi yaratabilir.
– Eğer podcastiniz birden fazla kişiyle gerçekleşecekse USB mikrofon kullanırken işler biraz karışık hale gelecek. Teknik olarak birden fazla USB mikrofonu bilgisayara bağlamak mümkünolsa da burada bazı teknik düzenlemeler ve ayarlar yapmanız gerekir. Ya da bu işi sizin için yapacak ayrı bir aparat almanız gerekebilir.
– Kayıt esnasında bir kulaklık ile kaydınızı dinlerken de USB mikrofon kullanım esnasında kimi problemler yaşanabiliyor. Analogdan dijitale çevrilen ses bilgisayardan kulaklığınıza gelene kadar gecikme yaşanabiliyor ve bu da kaydınızı o esnada dinleyerek gerçekleştirmenizi imkansız kılıyor. Kimi bilgisayarlarda bu soruna denk gelmeyebiliyorsunuz. Kimi USB mikrofonların üzerlerinde direk kulaklık çıkışı oluyor ve bu sayede hiç gecikme olmadan sesi duymanız mümkün olabiliyor. Ancak bir üst maddede bahsettiğimiz gibi birden fazla mikrofon kullandığınız bir senaryoda yine gecikme sorunu yaşamanız mümkün.
Bu maddeler USB mikrofon almanıza engel değil ancak aklınızda tutmanızda fayda var. İlk günden en pahalı ekipmanları almak yerine podcast kaydınız belirli bir dinleyici kitlesine gelene kadar bu giriş orta seviye mikrofonları kullanmanız ve ekipmanlarınıza, içeriğinize daha iyi hakim olmanızı tavsiye ederiz. Sonrasında hem kayıt yaptığınız ortama hem sizin ses tonunuza uygun daha iyi seviye bir mikrofona geçiş yapmanız daha mantıklı olacaktır. Üstelik Mikrofonların da kendi içlerinde ses tonu ve sıcaklığı değşkenlik gösterir. O nedenle isterseniz yayınlarını dinlemeyi sevdiğiniz podcast yayıncılarının da hangi mikrofonu kullandığını öğrenerek tercihinizi size en yakın ve en uygun duyduğunuz mikrofondan yana kullanabilirsiniz.
USB mikrofonlar uğraşmanız gereken teknik konuların azlığı, yayınınıza odaklanabilmeniz açısından çok uygun. Üstelik bahsettiğimiz gibi bütçe açısından da daha uygun modelleri bulmanız mümkün. Bir çok ekipman incelemesinde sık sık belirli markalarla karşılaşacaksınız, bu markalar podcast kayıt endüstrisinde yaygın olarak kullanılan mikrofon ve ekipmanlar.
XLR mikrofonlar yayıncılık, müzik ve profesyonel ses kayıt dünyasında kullanılan türden mikrofonlardır. Ev tipi uygun fiyatlı versiyonları da bulabileceğiniz mikrofonların oldukça fazla çeşidi ve modeli mevcut. XLR tipi mikrofonların en belirgin özelliği kayıt gerçekleştirmek için bir arabirime ihtiyaç duymaları. Bu bir mikser olabilir, XLR portu olan bir kayıt cihazı olabilir. Bu tür mikrofonların asıl amacı ses kaydınızı daha yüksek kaliteli, sıcak ve net almak olduğu için daha iyi sonuçlar verirler. Dijital usb mikrofonların aksine ses analog olarak transfer edilir. Mikrofon ve ekipman kalitesine bağlı olarak statik ve kalite kaybı problemleri yaşama olasılığınız daha düşüktür.
XLR Mikrofonlar iki farklı türü mevcut. Dynamik XLR Mikrofonlar ve Geniş Diyafram XLR Mikrofonlar:
Dinamik mikrofonlar çevredeki seslere karşı hassasiyeti daha düşük olduğu için kayıt yapılacak ortamın nispeten gürültülü olduğu ortamlarda daha sık tercih edilir. Bu tür mikrofonlar daha dar bir odak alanı içerisindeki sesi kaydettiği için istenmeyen seslerin kaydınıza girmesinin önüne geçer. Özellikle kayıt yapılacak ortamda arka plan seslere karşı bir ekstra koruma, ses yalıtımı vb yoksa ve de mikrofonunuz ile birlikte bir prosesör veya işlemci kullanmıyorsanız bu tür mikrofonları tercih etmek ses kalitenizi belirli bir seviyenin üzerinde tutmanıza katkıda bulunacaktır.
Geniş diyafram mikrofonlar daha geniş bir alana karşı hassastır ve bu nedenle odanızda kayıt yaparken arka odanızda olan bir havalandırmanın sesinden tutun da dışarıdan gelip geçenlerin sesine kadar bir çok farklı sesi de aynı zamanda kaydınıza alabilir. Bu tür mikrofonları özellikle ses yalıtımı yapılmış stüdyo veya odalarda kullananlar tercih etmesi daha mantıklı olur. Ya da mutlaka mikrofonunuz ile birlikte bir kompressör ve benzeri ekstra ekipmanlar vasıtasıyla arka plan sesleri bastıran cihazlar kullanmanızda fayda var. Bu tip cihazların en yaygını DBX286S’tir. Kullandığı kompressör ve filtrelerle mikrofonunuzun hışırtı, cızırtı, arka plan gürültüsü hatta kıyafetinizden gelecek sürtünme sesine kadar bir çok sesi kesebilirsiniz.
Geniş diyafram mikrofonların, dinamik mikrofonlara oranla en belirgin farkı mikrofonu çalıştırabilmek için pahntom power denilen ek güç kaynağına ihtiyaç duymasıdır. Kimi taşınabilir kayıt cihazları, mikserler kendi içlerinde phantom power ile gelir ve bu durumda ek bir cihaza daha ihtiyacınız olmolmayabilri ancak genellikle mikrofnu kullanabilmek için bir de güç ünitesi almanız gerekecektir.
Eğer yukarıda bahsettiğimiz gibi hybrid kayıt yapayım hem bilgisayarımda hem de harici bir dijital kayıt cihazında ses kaydı olsun derseniz. Ya da mobil haldeyim, sürekli röportajı farklı bir yerde yapıyorum diyorsanız bir dijital, tşaınabilir ses kayıt cihazına ihtiyacınız olacak.
Piyasada çok fazla çeşitte ve modelde ses kayıt cihazları mevcut. Ancak tercih ederken göz önünde bulundurmanız gereken bir takım özellikler oalcak. Cihazı sahada mı kullanacksınız, stüdyonuzda mı yoksa ikisinde birden mi? Bu tercihlere göre üzerinde yer alan mikrofon özellikleri ve bazı yazılımsal özellikleri değişiklik gösterecek ve maliyeti arttıracak ya da azaltacaktır.
Podcast yayıncılarının en sık kullandığı ses kayıt cihazlarından bir kaç tanesini ve bizim kendi tercihimiz olan modeli burada sizin için paylaşalım.
Biz hem Zoom H4 hem de H6’yı test edip kullandık. Şu an H6 ile kayıtlarımızı yapıyoruz. Zoom son yılların en popüler markalarından biri. H4 bazı diayn hatalarına ve kullanım zorluklarına sahip olsa da kendi serisi içinde en eski ancak ucuz olan cihaz. Bizce hem dışarıda hem iç kayıtlarda giriş ve orta seviye bir podcast yayıncısı için içerisinde fazlasıyla yetecek özelliğe sahip. 2XLR mikrofon girişi ile oldukça yeterli bir çözüm sunuyor küöük ve orta ölçekli podcsast yayınları için. H5 ve H6 fiyat skalasında yükseliyor. Kendi içlerinde en önemli farklarından biri XLR giriş sayılarında. H6 modeli 4 XLR girişi sunuyor ve ekstra aparatlarla giriş sayısını arttırabiliyorsunuz. Böylece dört kişiden fazla konuğunuzun olduğu bir yayın yaparsanız aynı anda hepsini ayrı bir kanala kaydetme imkanınız oluyor. H5 2 XLR girişi sunuyor. Şahsi fikrimiz Zoom modellerinden herhangi bir modeli işinizi hayli hayli görür ancak H6 üzerinde sahi polduğu mikrofonların da kalitesiyle oldukça yüksek seviye bir model. Tek başına bir Zoom H6 ve bir bilgisayarla çok yüksek kalite ses kaydı yapmanız mümkün.
Alex Blumberg’in Start-up podcast kayıtlarında kullandığı kayıt cihazı olark da biliniyor.Tascam oldukça sağlam modeller üretmekle ünlü. 2 XLR girişi sunuyor bu model üzerinde. Tascam ve Zoom markaları arasındaki durumu biz birz Canon’cular ve Nikon’cular arasındaki rekabete benzetiyoruz. Bizce marka çok öenmli değil edinebildiğiniz herhangi bir model fazlasıyla işinizi görecektir. Ancak kişisel tercihimiz halen Zoom H6. Hem dizayn hem kullanım kolaylığı ve modüler mikrofonları nedeniyle.
Toparlamak için size 4 farklı kurulum opsiyonu hazırladık. Bu tercihler sizin keyfiniz ve rahat kullanacağınız cihazlara göre değişiklik gösterebilir ancak temelde ihtiyacınız olacak ekipmanları görmeniz açısından faydalı olacaktır. Bu konuda daha fazla sorunuz olursa lütfen bize ulaşın.
1. Basit, Hızlı ve Ucuz Podcast Kayıt Ekipman Tercihi
– USB Mikrofon
– Audacity Yazılım (ücretsiz)
– Bilgisayar
2. Orta Seviye Kurulum USB Mikrofon ile
– USB orta seviye bir mikrofon. (BLUE Yeti USB veya Audio Technica 2020 USB)
– Pop filter
– Audacity Yazılım (ücretsiz) veya bütçeniz varsa Adobe Audition
– Bilgisayar
3. Orta Seviye Kurulum XLR Mikrofon ile
– XLR orta seviye bir mikrofon
– Pop filter
– Audacity Yazılım (ücretsiz)
– Ses arabirimi veya mixer
– Bilgisayar
4. Üst Seviye Kurulum
– XLR Mikrofon
– Saffire Scarlet serisi arabirim
– XLR kablo
– Harici ses kaydı yedeklemek ve gerektiğinde sahada ses kaydı yapmak için Zoom Ses kayıt cihazı veya farklı bir marka
– Adobe Audition ses yazılımı
Podiolab ve Ha Geldi, Ha Gelecek!Podcast Kayıtlarında hangi mikrofonu kullanıyoruz?
Ha Gelecek!Podcast Kayıtlarına başladığımızda Macbook’un kendi mikrofonunu kullanarak iki bölüm kaydettik.
Sonrasında Neewer mikrofon ve Co-host’um Emre için Shure Microflex 418 d/s kullandık bir süre.
Ardından Roda NT-1a ve son olarak da Rode NT2-A’ya geçtik.
Bu mikrofonların yanında da arabirim olarak uzun süre Focusrite Saffire Pro24 kullandık. Şu an arabirim olarak direk Zoom H6 kullanıyoruz. Katılımcı sayımıza göre de Beheringer XENYX X1222USB mikser kullanıyoruz. Son iki yayınımızda sistemimize DBX 286s Harman Compressor Preampli ve Behringer Dual Compressor t1952 ekledik. Podcast yayınlarında kullandığımız ekipmanların tümünü kit sayfamızdan görebilirsiniz. Bu cihazlar ya da kendi cihazlarınızla ilgili sorularınız olursa lütfen bize iletin.
Ses Kayıt Yazılımı
Dilerseniz profesyonel ve ücretli bir ses düzenleme programı üzerinden dilerseniz bilgisayarınızda zaten var olan ücretsiz bir program ile düzenleme yapabilirsiniz.
Yeni başlayan podcast yayıncıları için tavsiyemiz ücretsiz bir programla başlamanız. Audacity ve GarageBand kayıtlarınızı kaydetmek ve de düzenlemek için oldukça uygun iki program. Eğer ikisini de daha önce hiç kullanmadıysanız Audacity’yi tavsiye ederiz. Özellikle içeridği plugin’ler ya da sonradan indirebildiğiniz pluginlerle çok temiz düzenlemeler yapabilirsiniz. Kullanımı ve arayüzü kolay.
Stüdyo Dışından Bir Misafirle Podcast Kaydetmek:
Podcast yayınınıza internet üzerinden katılacak bir misafiri kaydetmeniz gerekirse bu durumda biraz ek çaba harcamanız gerekli ve bunun için bir kaç farklı yöntem mevcut. Bunlardan ilki Skype/Hangout üzerinden yapacağınız bir görüşmeyi kaydetmek ancak bilgisayarınız bu programlardan gelen sesi iki farklı kanalda kaydedemeyeceği için ekstradan Callnote gibi bir programa ihtiyacınız var. Bu sayede hem sizin sesinizi hem de karşı taraftaki katılımcının sesini ayrı ayrı kaydedebilmeniz mümkün. Daha sonra bu konuda da bir inceleme ve detaylı yazı hazırlayarak bu işlemin nasıl olacağını anlatacağız.
PODILAB’in Tavsiyesi:
Yayınlarınıza yeni başlayacaksanız bütün imkanlarınızı ekipmanlarınıza yatırmadan önce düşük bütçeyle alabileceğinizin en iyisini almaya bakın.
1. Ekipman fetişi olmayın, motivasyonunuza odaklanın ve cihazlarınızın artı ve eksi yönlerini iyi tanıyın.
2. Bize göre en doğru olan ekipman sizin sesiniz ve odanıza en uygunu olmayabilir. Deneme yanılma yaparak ekipmanlarınızı ufak ufak genişletin.
3. Mümkün olduğu kadar çok kayıt dinleyin ve mikrofon veya ekipmanların nasıl etki brıaktığına dikkat edin. Seçim yaparken işinizi kolaylaştıracaktır.
4. Kayıt yapacağınız ortamda, yastık, perde ve dolab gibi evde olan eşyalarla yapacağınız küçük müdahelelerle düşük bütçeli mikrofonların da çok başarılı ses kaydı almasını sağlayabilirsiniz. Bu konuda yazdığımız iki farklı yazı size yardımcı olabilir.
Ev Kayıtlarında Ses & Gürültü Yalıtımı – Yankı Engelleme Teknikleri
Bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa lütfen bize ulaşın.
Tagged as: Podcast Ekipman, Rehber.
Aykut Ibrisim 19 Ocak 2019
Copyright © 2022 Podiolab, All Rights Reserved.
Perihan on 31 Ocak 2020
Çok teşekkür ediyorum, bu konu ilgimi çekiyordu ve sizin yazınıza ulaştım. Bu kadar yalın ve net açıklanabilirdi.Emeklerinize sağlık.
Podiolab on 31 Ocak 2020
Rica ederiz, faydalanabildiğinize sevindik. Bu konuda ya da podcast yayıncılığı hakkında farklı konu başlıklarında yardımcı olabileceğimiz veya yazıya dökmemizin iyi olacğaını düşündüğünüz konular olursa bize buradan ya da Twitter hesabımızdan iletirseniz sıraya alırız içeriği.
Kolaylıklar dileriz.
Elif on 12 Ekim 2020
Podcast yayinciligini bı çeşit hobi eğlence olarak yapmak istiyoruz, nasıl bir platformda başlamalıyız?
Mavera Blog on 24 Mart 2020
Merhaba Aykut, bu bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim . Yazılarımızı Podcast olarak da yayınlamak istiyorduk. Ufuk açıcı oldu..
Podiolab on 9 Nisan 2020
Faydalı olduğuna çok sevindik. Merakla bekliyoruz yayınınızı, şimdiden başarılar.
Tahsin Demir on 29 Nisan 2020
Meslektaşlarımla yapacağım telefon görüşmelerini podcast olarak düzenlemek istiyorum. Acaba telefon görüşmelerini nasıl kaliteli bir şekilde kayıt altına alabilirim. Cevap yazarsanız minnettar olurum.
Janset on 1 Haziran 2020
Elinize sağlık, uzun zamandır böylesine derli toplu bir bilgilendirmeye ihtiyaç duyuyordum 🙂
rauf on 26 Kasım 2020
merhaba;
Öncelikle çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkür ederim. Podcast yayını için konferans tipi mikrofonları nasıl buluyorsunuz? Başlangıç için iki kişinin kullanımına uygun mu? İki ayrı mikrofon almak yerine tek mikrofonla başlamak istedik. Fikrinizi paylaşırsanız sevinirim.
zeynep naz avrap on 18 Ocak 2021
Harikasınız gerçekten! şans eseri rastladım size ,amatör bir kayıtçıyı olmayı deniyorum daha ! o kadar yararlı oldu ki!
adminos on 28 Ocak 2021
Ço sevindik sevgili Zeynep! Başarılar dileriz.