
Podfresh Daily #180 – Reddit’in Kurucusu Alexis Ohanian’dan Riverside.FM’e 9.5 Milyon Dolar Yatırım! İlkan Akgül
Podfresh Daily #179 – Podcast Evreninde Neler Oluyor? İlkan Akgül
Podfresh Daily’den 2020’ye Veda podiolab
Abonelik sistemleri ve yazılım sürdürülebilirliği üzerine -Konuk: Mehmet Davut podiolab
Chatbot ve Yapay Zeka Çağında İş Arama ve CV’lerin Değişimi podiolab
Ha Geldi, Ha Gelecek podcast’in yeni bölümde konumuz “Chatbot ve Yapay Zeka Çağında İş Arama Süreçleri ve CV’lerin Kaçınılmaz Değişimi”
Chatbot ve yapay zeka çağında iş arama süreçlerimiz nasıl şekillenecek ve cv’lerimizi nasıl bu sürece uyumlu hale getirebiliriz?
Şu an Fortune 500 şirketlerin yaklaşık 95% ’i ATS sistemlerini kullanıyor ve cv’nizi gerçek bir insanın, bir IK personelinin önüne koyabilme ihtimaliniz gittikçe zayıflıyor.
IK süreçlerinde kullanılan ATS Applicant Tracking Software adi verilen başvuru eleme robotları binlerce cv’yi saniyeler içinde inceleyerek elemeye tabii tutuyor. Fakat yapay zeka destekli bu eleme sistemleri tek tipleşen seçim kriterleriyle bir yandan da yaratıcılığı öldürüyor, farklılığın sesini kesiyor ve her geçen gün bir adayın iş görüşmesi yakalama şansını daha da aza indiriyor.
Aranızda yakın zamanda cv’sini güncelleyen, linkedin veya online bir siteden iş ilanına başvuran ya da başvurmak üzere olan varsa mutlaka bu tip robotlarla destekli başvuru mekanizmalarına denk gelmiştir. Eğer başvuruma hiç yanıt vermediler neden acaba diye düşünüyorsanızmuhtemelen sizin de başvurunuz bir ATS robot tarafından kelime ve cv analizine tabii tutulduktan sonra uygun bulunmayarak elenmiş olabilir. Yani uzun lafn kısası cv’nin bir insan kaynakları personelinin önüne gelmeden otomatik olarak elenmiş olabilir.
İş başvurunuzun yani cv’nizin bir IK personelinn önüne gelebilmesi için harcayacağı yol artık iyice uzun ve meşakkatli. CV’leri inceleyen bu robotlar içeride kullandığınız kelime ve cümle yapılarına göre sizin karakterinizi belirliyor, önceki deneyimizin titri ile içerideki anahtar kelimeleri oluşturup kendi iş ilanlarının anahtar kelimeleri ile çapraz eşleştirme yapıyor.
IK sektörü yapay zeka destekli robotların değişime uğrattığı sektörlerden biri.Binlerce cm’yi saniyeler içinde inceleyebilmeleri nedeniyle tercih ediliyorlar. Aynı zamanda da firmaları maliyetten ve zamandan kurtarıyor bu robotlar ancak önyargıları ve tek tip seçim kriterleriyle yaratıcılığı öldürüyor ve farklılığın sesini kesiyorlar.
Robotlar, chatbolar ve yapay zeka destekli yazılımlar yükselişe geçtikçe, korku senaryoları da beraberinde geliyor. Yapay zeka ve robotların birçok farklı iş kolunda insanları işsiz bırakacağı konusu sık sık gündeme geliyor. Bu durumdan etkilenecek alan alanlardan biri de insan kaynakları alanı ve iş arayanlar.
İngiltere’de Alexander Mann Solutions IK firmasının Doris adlı robotu 48 saat içerisinde 72.000 cm’yi inceleyebiliyor.. Bu süre tam zamanlı 10 çalışanın 2 aylık çalışma süresine bedel. ATS- Applicant Tracking System adı verilen bu yazılımlar cv’nizi anahtar kelimelere ve yazım tarzınıza göre değerlendirip uygun olup olmadığınızı belirliyor. Hatta yapay zeka destekli gelişmiş versiyonları anlık olarak adayla chatbotlar üzerinden konuşup görüşme sonunda vakit kaybetmeden olumlu olumsuz kararını bildirebiliyor.
Bu podcast içerisinde konuşmalarımıza yetiştiremediğimiz ancak yapay zeka destekli cv eleme ve aday seçme programları ile ilgili önemli bir problemi gözler önüne seren Amazon ATS örneğini de burada kısaca anlatmamızda fayda var. Amazon kendisine gelen yüzbinlerce CV’yi inceleyecek ve içlerinden en iyi 5 yazılımcıyı seçerek işe otomatik kabul edecek yapay zeka destekli bir ATS sistemi hazırladı ve yayına aldı. Ancak daha sonra bu sistemin kendi kendisini aday seöiminde cinsiyetçi tercihler yapacak şekilde eğittiğini fark ettiler.
Bu yazılım adayların cv’lerini incelerken içerisinde“kadin” “kadin satranç takım kaptanı” gibi kelimeler olan cv’lerin önceliğini düşürdüğünü ve aynı şekilde mezuniyet bilgileri içerisinde “kız koleji” olan adayların da önceliğini düşürerek cinsiyetçi kararlar aldığını farkettiler. Bu metodoloji ile sadece erkek yazılımcı adayları seçtiğini fark eden Amazon önemli bir yatırım yaptığı bu sistemi tehlikeli bularak komple kapattı.
İşte bu gün podcastimizde insan kaynaklarının yerini alan algoritmaları, yani başvurularınızı değerlendiren yapay zeka destekli Insan kaynakları botlarını konuşuyoruz.
Kimola.com – The Sociable haberi:(Mustafa Savaş-Beybin Esen)
Consumer insights AI let loose on LinkedIn lands 10 interviews
Why AI is a threat to democracy—and what we can do to stop it
The Future of Recruiting Won’t Have Any Resumes,and Two More Predictions From an Expert
How will the rise of robots impact HR?
Amazon scraps secret AI recruiting tool that showed bias against women
Jobscan.co CV’nizin başvuru yapacağınız iş ilanına uyumunu ve ATS botlarının sizi nasıl değerlendirdiğini görebileceğiniz online bir kontrol sitesi.
Bu podcast Podiolab tarafından hazırlamıştır. “Ha Geldi, Ha Gelecek!”; teknolojinin insan hayatını ve geleceğini nasıl etkilediğine dair iki haftada bir yayınlanan bir podcast yayınıdır.
Podiolab; Türkiye’de podcast kültürüne ilişkin araştırmalar yapmak, podcast içerik üreticilerine rehber niteliğinde kaynakları derlemek ve Türkçe materyal eksikliğini gidermek için Aykut İbrişim tarafından oluşturulan bir platformdur. Türkiye’de podcast yayıncılığına olan ilginin ve içerik üreticilerinin artmasına karşın bu alanda yeterli derecede eğitici ve yönlendirici Türkçe materyal bulunmamasından yola çıkan Podiolab, podcast yayıncılarına destek olmayı amaçlar.
Tagged as: ai, arthur, Aykut İbrişim, beybin esen, chatbot, cv, ha geldi ha gelecek, hrbot, ik, insan kaynakları, iş görüşmesi, kimola.com, mustafa savaş, podcast, sertaç doğanay, yapayzeka.
podiolab 17 Şubat 2019
Copyright © 2022 Podiolab, All Rights Reserved.
Post comments
This post currently has no comments.