
Podfresh, Antalya’da muhteşem katılımcılarla buluştu!
Podfresh’in düzenlediği Gazeteciler İçin Podcast Atölyesi’nin üçüncü ayağı Antalya’da gerçekleşti.
Podfresh Daily #180 – Reddit’in Kurucusu Alexis Ohanian’dan Riverside.FM’e 9.5 Milyon Dolar Yatırım! İlkan Akgül
Podfresh Daily #179 – Podcast Evreninde Neler Oluyor? İlkan Akgül
Podfresh Daily’den 2020’ye Veda podiolab
Abonelik sistemleri ve yazılım sürdürülebilirliği üzerine -Konuk: Mehmet Davut podiolab
IAB Türkiye’nin Podfresh sponsorluğunda düzenlediği IAB Audio Webinar, 7 Haziran Salı günü gerçekleşti.
Yedi oturum ve 15 konuşmacının yer aldığı Webinar’ın ilk oturumunda, Moon Digital Yönetim Kurulu Üyesi ve IAB TR Eğitim Yürütme Kurulu Üyesi Özlem Dinler, Sesin Gücü ve Türkiye Dijital Ses Pazarı başlıklı sunumunu paylaştı.
Ses tüketiminin uzun zamandır hayatımızın önemli bir parçası olduğunu belirten Dinler, bu önemin her geçen gün arttığını vurguladı. Sesin gücünden bahseden Dinler’in sunumundan önemli noktalar:
Sesin gücü, bir konuşmanın milyonlarca eyleme ilham vermesi olarak tanımlanabilir. Markaların anlamlı kişisel hikayeler anlatmasının bir yöntemi olarak sesi kullanması, bu kanalın birinci özelliği olarak görülüyor.
Mindshire US’in EEG (beyinde oluşan elektrik dalgalarının ölçümü) ve GGR (derinin iletkenlik derecesine göre heyecan seviyesinin ölçümü) tekniklerini kullanan NeuroLab merkezinin yaptığı araştırmalarda, sesli iletişimin görsele göre üstünlüğünü ortaya koyan bazı sonuçlara ulaşıldı:
Oturumun tamamını buradan izleyebilirsiniz.
Podcast dinleyici davranışları
Podfresh CEO’su Aykut İbrişim ve Podfresh CSO’su Uraz Kaspar, Podfresh: 2021 / 2022 Türkiye Podcast Dinleyici Davranışları Raporu’nun verilerini ilk defa IAB Audio Webinar’da paylaştı.
İbrişim, verileri aktarmadan önce yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
Geçtiğimiz iki yılda, Covid nedeniyle tüketici davranışlarında ciddi değişiklikler yaşandı. Sadece Türkiye’de değil dünyada da hem podcast üreticilerinin hem de tüketicilerinin sayılarında artışlar görünüyor. Kimola ile yaptığımız araştırmada özellikle Twitter’da podcast kelimesini kullananların kim olduğunu (dinleyici, yayıncı, co-host vb.), sevdiği ve sevmediği markaları, dinlediği podcast’leri anlamaya gayret ettik. Twentify ile yaptığımız araştırmada ise belirlediğimiz açık uçlu soruları 480 kişiye yönelttik.
Kimola’nın Mart 2021 araştırmasına göre:
Twentify’ın Mart 2022 verilerine göre:
Oturumun tamamını buradan izleyebilirsiniz.
Ses ekosisteminde kullanım tercihleri
Webinar’ın Ses Ekosisteminde Kullanım Tercihleri başlıklı paneli, Yeni Haller podcast’i yayıncısı, gazeteci Özgür Mumcu moderatörlüğünde gerçekleşti.
Panelde, Tooplay Sales Director Berkin Dayı, Karnaval Media Group CEO & IAB Yönetim Kurulu Üyesi Burak Can, AdColony – A Digital Turbine Company Partnerships Sales Director Dila Özkan, IAB Eğitim Yürütme Kurulu Üyesi & Omnicourse Co-Founder & CEO İsmail Postalcıoğlu ve Deezer Director of International Brand Partnerships Mazen Abdallah konuşmacı olarak yer aldı.
Dila Özkan, Mumcu’nun “Yeni audio düzeni reklamveren bakımından nasıl farklılıklar yaratıyor? Geleneksel, alışılageldi bir reklam verme sistemi vardı, audio burada fırsatlar sunuyor mu ya da işinizi zorlaştırıyor mu? Markaya özel içerikler mi önemli sizin için yoksa etkileşimin ve tıklanma sayısının mı peşinde markalar?” sorularına şöyle yanıt verdi:
Biraz daha Spotify penceresinden bakarak güncel rakamlardan bahsedeceğim: Türkiye’de son iki yılda yüzde 26 oranında – dijital audio özelinde söylüyorum bunu, podcast olarak baktığımızda daha büyük bir ivme var- bir büyüme görüyoruz. Hayatımızın ekransız geçen zamanlarında, dijital audio ile birlikte daha akıllı audio sistemleri başladı ve çok uzun süredir her şeyi ölçebiliyor olmamız reklamverenler için büyük avantaj haline geldi. Audio’ya genel olarak bakarsak: İnsanlara reklamı ulaştırdığınızda onların mutlu anlarına seslenmek, reklamların daha fazla hatırlanabilir olmasını sağlıyor. Bizler gibi güvenilir platformlarda, insanların duygusal olarak açık oldukları anlarda reklam iletişimi sağlamak hem markanın hatırlanılırlığını hem de ürünün satın alma hikayesini hızlandırıyor.
Deezer Director of International Brand Partnerships Mazen Abdallah, Deezer’da yer alan orijinal seriler ile exclusive seriler arasındaki farkları ve öngörülen değişiklikleri şu ifadelerle anlattı:
Deezer Türkiye pazarında özellikle exclusive içerikler de mevcut ama dinleyiciler orijinal serilere çok daha kolay ulaşabiliyorlar. Bu noktada bizim odaklanmak istediğimiz şey Türkiye pazarına uygun içerikler üretmek ve kullanıcıların ilgisini artırmak çünkü bir audio alışkanlığı var. Kullanıcılar kendilerini bulmak için eğitim, spor, ilgi alanları gibi noktalarda çeşitli içerikler tüketiyorlar. Türkiye pazarı global pazarlardan biraz daha farklı, bizim öngördüğümüz şekilde kullanıcıların ilgisini çeken, onlara biraz daha yarar sağlayabileceğimiz çeşitli içerikler üretmeye gayret ediyoruz.
Oturumun tamamını buradan izleyebilirsiniz.
Podcast ekosistemindeki fırsatlar!
Webinar’ın bir Podcast Ekosistemindeki Fırsatlar başlıklı panelinin moderatörlüğünü, Omnicourse CEO’su ve IAB Eğitim Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Postalcıoğlu üstlendi.
Panelin konuşmacıları arasında Bubble Media Works Co-Founder’ı Atakan Babacan, Podfresh CEO’su Aykut İbrişim & Podfresh CSO’su Uraz Kaspar, Podbee Media Co-Founder’ı Candost Bayraktar ve Midas Yatırım Content Editor’ı Furkan Yücel yer aldı.
Panelde, podcast’in özellikle dijital reklam açısından nasıl bir değer yaratabildiği, markalar için ve ajanslar için ne gibi fırsatlar yarattığı, şimdiye kadar ne gibi çalışmalar yapıldığı ve nereye doğru gidebileceği üzerine konuşuldu.
Podfresh CEO’su Aykut İbrişim, podcast sektörünün yaklaşık 21 yıldır varolduğunu ve artık oturmuş bir sektör olduğunu belirterek sektörün paydaşlarına dair şunları söyledi:
Globalde olduğu gibi Türkiye’de de sektöre dair değişen ihtiyaçlar var. Marka, dinleyici, reklamverenler ve reklam dağıtıcılar tarafı var, bu paydaşların hepsine dokunuyoruz. İçeriğin olduğu her yerde, markalanın ve tüketicinin ihtiyacının olduğu her yerde sesin ve podcast’in dokunduğu bir yer var.
İsmail Postalcıoğlu’nun “Sadece podcast’te değil birçok farklı mecrada da bilgiyi sahiplenip, bilgi içerikleriyle insanlara ulaşma seçeneklerin en üstünde duruyor. Bunun dışında ne gibi yöntemler kullanılabilir?” sorusunu, Podfresh CEO’su Aykut İbrişim şöyle yanıtladı:
Podcast mecrası, bir invalid marketing projesi için gerçekten çok uygun. Markalara, bunların uzun vadeli işler olduğunu söylemek gerekiyor. Her marka bu kadar uzun vadeli bir sözün altına girmek ister ya da istemez, bu biraz daha zorlu bir yol. Karşılıksız bilgi vermek; ‘Benim markamı seçmesen bile bu bilgiyi benim markam üzerinden alabilirsin’i vermek marka ile dinleyici arasında çok güçlü bir bağ kuruyor. Uzun vadeli yapılabildiğinde bence en kuvvetli yerlerden biri bu. Yurt dışı örneklerinde de en uzun vadeli içerikler, hep marka ile bu duygusal ilişkiyi kurabilen içerikler. Özellikle finans gibi, sağlık gibi, ilaç sektörü gibi daha riskli sektörlerde de faydalar oldukça artıyor marka açısından.
IAB Audio Webinar’ın tüm oturumlarını, IAB Türkiye’nin YouTube kanalında izleyebilirsiniz:
podiolab 19 Mayıs 2022
Podfresh’in düzenlediği Gazeteciler İçin Podcast Atölyesi’nin üçüncü ayağı Antalya’da gerçekleşti.
Copyright © 2019 Podiolab, All Rights Reserved.
Post comments
This post currently has no comments.